Måltider

Barnehagen bør:

  1. Legge til rette for minimum to faste, ernæringsmessig fullverdige måltider hver dag med medbrakt eller servert mat.
  2. Sette av god tid til hvert måltid, minimum 30 minutter til å spise, slik at barna får i seg tilstrekkelig med mat.
  3. Legge til rette for å kunne spise frokost for de barna som ikke har spist frokost hjemme.
  4. Ha maksimum 3 timer mellom hvert måltid. Noen barn, særlig de yngste, kan ha behov for å spise oftere.
  5. Legge til rette for at de voksne tar aktivt del i måltidet og spiser sammen med barna.
  6. Legge til rette for et godt fungerende og trivelig spisemiljø.
  7. Sørge for god hygiene før og under måltidene og ved oppbevaring og tilberedning av mat.
  8. Ivareta måltidenes pedagogiske funksjon.

I Espira Grefsen stasjon tilbyr vi frokost, lunsj og ettermiddagsmåltid.
Lunsj serveres fra ca kl. 11:00, og ettermiddagsmåltidet serveres ca kl. 14:00.
Alle måltider tilberedes på storkjøkkenet i 1. etg. av kokk.
Måltidene inntas i spisesalene (1.- og 2. etasje). Personalet spiser sammen med barna.


 

 

 

 

 

Mat og drikke:

  • Maten bør varieres over tid og gi varierte smaksopplevelser.
  • Måltidene bør settes sammen av mat fra følgende tre grupper:
    Gruppe 1: Grovt brød, grove kornprodukter, poteter, ris, pasta etc.
    Gruppe 2: Grønnsaker og frukt/bær.
    Gruppe 3: Fisk, annen sjømat, kjøtt, ost, egg, erter, bønner, linser etc.
  • Plantemargarin og olje bør velges framfor smør og smørblandede margarintyper.
  • Drikke til måltidene bør være skummet melk, ekstra lettmelk eller lettmelk.
  • Vann er tørstedrikk mellom måltidene, og bør også tilbys til måltidene.
  • Mat og drikke med mye tilsatt sukker bør unngås.
  • De fleste markeringer og feiringer bør gjennomføres uten servering av søt og fet mat og søt drikke.

Kokken planlegger måltider ut fra hvilke råvarer som er i sesong, hva som er tradisjon å spise til en høytid/sesong, og med en tanke om å tilføre nye smaker og smakskombinasjoner.
Til hvert måltid serveres det frukt og/eller grønnsaker.
I Espira Grefsen stasjon er 40% av maten økologisk (melk, yoghurt, egg, mesteparten av grønnsakene og frukten, pasta, ris).
Minst et måltid i uka er kjøttfritt, dette med en tanke om å begrense vårt avtrykk på miljøet.
Vi tilbyr usøtet yoghurt.
Det serveres alltid villris og fullkornspasta.

Hva serveres/tilbys til de ulike måltidene

Frokost: Vann, melk, vanilje og naturell yoghurt, müsli med ulike gryn og frø , pålegg (smør, ost, skinke, makrell i tomat, kaviar osv), grønnsaker (paprika og/eller agurk), knekkebrød, grovbrød, polarbrød (fullkorn)

Lunsj: Alltid varm mat, vann

Ettermiddagsmåltid: Frukt og grønnsaker (f.eks. banan, eple, appelsin, gulrot, sukkererter, paprika, agurk), vann, melk, pålegg (smør, ost, skinke, makrell i tomat, kaviar osv), knekkebrød, grovbrød, polarbrød (fullkorn)*
* tilbud av brødmat kan variere fra avdeling til avdeling ut fra barnas behov og interesse.

Bursdager
Foreldre tar noe spiselig dersom de/barnet ønsker, da oppfordrer vi til så lite sukker og fett som mulig, og at det tas hensyn til allergier og reservasjoner som finnes i den aktuelle barnegruppa.

Allergier og reservasjoner
Allergier blir alltid tatt hensyn til (vi ber om legeerklæring på allergi), og vi tilstreber at barn med allergi skal få så lik matopplevelse som de andre barna som mulig.
Vi imøtekommer ulike reservasjoner så langt det lar seg gjøre (per i dag har vi reservasjoner mot svin og kjøtt).

* Tekst i kursiv er hentet fra: «Mat og måltider i barnehagen – Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen.» Helsedirektoratet. (2007)

kokk4


Personvern og cookies